Jak przygotować szparagi, aby nie były gorzkie w smaku
Obecnie w każdym sklepie bez problemu kupimy szparagi. Są oczywiście, ale również lekkostrawne i zdrowe. Nie każdy jednak wie, jak je przyrządzić, tak aby gorzki smak nie zepsuł przyjemności ich spożywania. Ten problem dotyczy głównie białych szparagów. W przypadku zielonych pędów raczej nie musimy się obawiać tego typu problemów.
O tym, że szparagi są idealnym pomysłem na romantyczną kolację czy eleganckie przyjęcie, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Ich delikatny smak i sprężystość oczarują każdego. Można je podawać na wiele różnych sposobów: Zapieczone z szynką parmeńską lub makaronem, a białe idealnie nadają się do zrobienia zupy-krem.
W ich składzie znajdziemy kwas foliowy wspomagający prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego. Oprócz tego są bogate w witaminy A, C i E pomagające zachować zdrowy wzrok i ładny wygląd skóry. Szparagi opóźniają także procesy starzenia się oraz zawierają błonnik, odpowiedzialny za prawidłową pracę układu trawiennego i pokarmowego.
Możemy wyróżnić dwie najpopularniejsze odmiany: zieloną i biała. Ta druga może się wydawać bardziej gorzkawa. Jednak aby pozbyć się tego posmaku, wystarczy dodać do garnka mleko lub masło. Wchodząca w ich skład laktoza powinna rozwiązać problem zbędnej goryczy.
Pamiętajmy, aby po umyciu odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Nie powinno nam to sprawić większego problemu. W przypadku białej odmiany nie zapomnijmy o obraniu ich przed poddaniem obróbce cieplnej. Najlepiej wykorzystać w tym celu obieraczkę. Przed włożeniem szparagów do gorącej wody najlepiej związać je sznurkiem, aby nie przewróciły się podczas gotowania.
Na ten temat pisze również strona https://www.porcja.pl/