Dieta śródziemnomorska. Dlaczego jest taka zdrowa
Dieta śródziemnomorska jest popularnym sposobem żywienia wpływającym korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Osoby, które decydują się na jej stosowanie, powinny wprowadzić do swojego menu przede wszystkim nieprzetworzone produkty takie jak: owoce, warzywa, kasze, makarony, ryż, owoce morza i ryby, awokado, oliwę z oliwek oraz czerwone wino w umiarkowanych ilościach. Dieta śródziemnomorska nie dopuszcza spożywania czerwonego mięsa oraz przetworzonych wyrobów mięsnych bogatych w tłuszcz.
Jak zacząć stosować dietę
Dieta śródziemnomorska może wydawać się idealnym rozwiązaniem, które można wprowadzić do swojego jadłospisu z dnia na dzień. Jednak jeśli nie chcemy zaszkodzić naszemu organizmowi, powinniśmy zrobić to stopniowo. Tę uwagę powinny wziąć sobie do serca szczególnie osoby, które nie przywykły do jedzenia owoców i warzyw. Organizm przyzwyczajony do spożywania głównie żywności przetworzonej może się zbuntować. Nagła dawka witamin i minerałów w większej ilości może spowodować rewolucje żołądkowe. Aby tego uniknąć, zmiany należy wprowadzać stopniowo. Możemy zacząć od przejścia na bardziej lekkostrawne potrawy, a do każdego posiłku dołożyć warzywo lub owoc. Dieta śródziemnomorska jest bogata w witaminy, minerały, błonnik oraz antyoksydanty. W szerszej perspektywie są one niezbędne do zdrowego funkcjonowania. Jeśli jednak wprowadzimy do naszego życia ich ogromną ilość, mogą być czymś w rodzaju bomby, która zamiast zadziałać pozytywnie, doprowadzi nasz organizm do szoku i spowoduje negatywne samopoczucie.
Na temat zdrowego odżywiania pisze również strona https://www.medycznie.pl/